Servicii care insotesc proiectele software
Analiza, configurare si implementare
Orice proiect debuteaza cu analiza situatiei concrete a organizatiei client. Astfel, se determina neconcordantele intre structura si regulile scrise si realitate si intre realitate si obligativitate legislativa.
Pe durata serviciilor de analiza se procedeaza la interviuri cu personalul, se solicita documente si se elaboreaza documente cum ar fi organigrama functionala a institutiei.
Rezultatul acestor servicii duce la initializarea sistemului si, ulterior, la configurarea acestuia conform cu realitatile clientului.
Configurarea sistemului tine cont totodata si de criterii de optimizare a proceselor birocratice, de criterii de performanta functionala, de criterii de eficientizare a activitatilor.
Prin urmare, ca rezultat al implementarii sistemului si in urma utilizarii lui, se va observa o imbunatatire a activitatii generale a organizatiei.
Instruirea personalului
Orice implementare de sistem informatic necesita o instruire temeinica a operatorilor. Cu atat mai mult cu cat sistemul respectiv integreaza activitati complexe si diverse din punctul de vedere al ariei de responsabilitate a
personalului.
Instruirea initiala se efectueaza in mod extensiv, cu tot personalul implicat, organizat in grupe de lucru. Ulterior, se trece la instruire si testare individuala, astfel incat fiecare utilizator sa fie increzator in
capabilitatile proprii de operare.
Instruirea se poate face si etapizat, pe masura pornirii diverselor module din sistem, pentru a evita supraincarcarea informationala a operatorilor precum si a favoriza specializarea celor carora li se adreseaza acele module.
Instruirea se poate repeta, la intervale mari de timp, pentru reamintirea unor functionalitati mai rar utilizate.
In mod evident, pentru operatorii noi, se asigura instruire la momentul angajarii.
De fapt, instruirea nu se termina niciodata pe durata de viata a sistemului.
Asistenta si mentenanta
Sistemul implica tehnologii avansate si diverse, de la administrare de echipamente hardware, sisteme de operare de server, servere de email pana la depanare si administrare de software proprietar;
prin urmare necesita asistenta tehnica nemijlocita.
In acelasi timp, sistemul este intr-o continua dezvoltare. In permanenta beneficiati de cea mai noua versiune.
Mentenanta continua este necesara si ca urmare a utilizarii intensive a diverselor module de software. Pot aparea situatii in care operatorii gresesc sau in care acestia intampina situatii extraordinare in activitatile lor.
Ca urmare, este nevoie de interventia administratorului sistemului pentru rezolvarea situatiei.
Ca o concluzie, asistenta tehnica si mentenanta asigurate clientului sunt servicii permanente absolut necesare exploatarii sistemului informatic in cele mai bune conditii si pe baze de performanta.